Zorgkenners op BNR over thuiswerken en videoconferencing

mei 29, 2020 | Nieuws, Privacy & Security

Enkele weken geleden sprak Huibert Bouthoorn in de podcast ‘De onderzoeksraad der dingen’ van BNR over thuiswerken en videoconferencing tijdens het begin van de Corona-periode.

Je kunt de podcast van BNR hier terug luisteren.

Nederland (en hiermee ook de zorgsector) werd plotseling geconfronteerd met een situatie die niemand ooit had meegemaakt: we moesten massaal over stappen op thuiswerken. En toen begon de grote uitdaging… Het bleek dat organisaties niet waren ingesteld op (massaal) thuiswerken of wel voorzieningen hadden om thuis te werken, maar niet om thuis samen te werken. Er werd door medewerkers massaal gezocht naar (gratis) middelen om dat mogelijk te maken en vooral de eerste dagen verdwenen informatieveiligheid en privacy naar de achtergrond. Hoe zeer de Security Officers of beveiligingsfunctionarissen ook hun best deden om medewerkers te waarschuwen of zo snel als mogelijk organisatiebrede (veilige) voorzieningen beschikbaar te krijgen.  De primaire werkzaamheden moesten namelijk door vanuit huis en hierbij hadden medewerkers ook vaak nog eens alle ruimte om zelf (online) applicaties te gaan gebruiken zonder hierbij te kijken naar informatieveiligheid en privacy. Vooral die eerste dagen zien we dan ook veel issues ontstaan bij zowel organisaties als (grote) aanbieders van videodiensten.

De podcast is opgenomen in de eerste twee weken van de corona crisis. Op dat moment ontbraken vaak ook nog richtlijnen voor het gebruik van videodiensten in het primaire (zorg)proces vanuit de overheid en koepels. Inmiddels zijn we enige tijd verder en zijn er diverse handreikingen beschikbaar gesteld.

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de websites van onderstaande partijen: